Pampelišky jsou prostě nepříjemný plevel. Jakmile vám zapustí kořeny v záhonu, jen obtížně se jich budete zbavovat, protože jsou vytrvalé jako politici při předvolebním slibování nebo jako titíž politici při povolebním zapírání toho, že by něco ze slibovaného kdy vůbec slibovali. Utrhnete je a netrvá dlouho a jsou na stejném místě zase. Vytáhnete je ze země, z místa, kde je nechcete mít, ale stačí opomenutý kousek kořene v zemi a než se nadějete, je z něj pampeliška nová, úplně jako se to stává v pohádkách s useknutými dračími hlavami. Přehlédnete byť i jen jednu jedinou kvetoucí smetanku, a jakmile tato „zešediví“, rozletí se její chmýří po širokém okolí a zanedlouho je žluto všude široko daleko. Postříkáte ji nejedním běžným herbicidem a ona se na vás žlutě culí dál.
A vy můžete bojovat a bojovat. Svádět boj, který sotva vyhrajete. A pokud už snad v boji s touto rostlinou jednoho dne zvítězíte, je lepší nedívat se moc přes plot. Protože i za tím, na cizím pozemku, určitě nějaká ta smetanka roste. I na ní se jednoho dne utvoří chmýří, zafouká vítr a je to tu nanovo.
Ovšem taková smetanka lékařská není jenom tím protivným plevelem, kterého by se většina zahrádkářů nejraději zbavila. Který je sice se svými zlatými květy nádherný na pohled, zejména je-li ho plná louka, jenže pohled na něj není všechno.
Může být člověku zároveň i více než dobrým pomocníkem.
Docela celou rostlinu lze totiž používat i pro lékařské účely. Může namátkou posloužit při
a) nechutenství
b) problémech s trávením
c) léčbě žloutenky, zánětů, zácpy a revmatismu
d) podpoře činnosti jater a žlučníku
e) prevenci rakoviny
f) a kdo ví, při čem všem ještě.
Obsahuje totiž leccos, co lidskému organismu prospívá.
1) třísloviny
2) éterické oleje
3) celou řadu vitamínů
4) fosfor
5) mangan
6) železo
7) vápník
8) bílkoviny
9) a tak dále a tak dále
Tudíž ? Velebit nebo proklínat? Ničit nebo využívat?
Asi spíše velebit a využívat, že? Třeba v podobě salátu z jejích mladých čerstvých listů, jenž logicky obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, byť se toto složení v průběhu vegetačního roku mění. Nebo v podobě pampeliškového medu, který je u nás známý už od nepaměti.