Italská kuchyně je jedna z nejoblíbenějších kuchyní světa. Za dobrou italskou kuchyní nemusíte zdaleka jet až do Itálie. Všude po světě je spoustu skvělých restaurací, kde vám připraví autentické italské jídlo, i když jste od ní vzdáleni několik stovek i tisíc kilometrů. Italskou kuchyni řadíme mezi středomořskou kuchyni. Ty jsou obecně považovány za nejdravější kuchyně, kvůli používaným ingrediencím. Italská kuchyně má dlouholeté tradice a jednotlivé zvyklosti, pokrmy a suroviny se liší dle jednotlivých regionů. Jiné jídla a zvyklosti mají v severní Itálii, než když navštívíte úplný jih Itálie.
Ohledně této kuchyně si ale přijde na své každý. Ať milujete maso, zeleninu, těstoviny, pizzu, dezerty, nebo máte zálibu v dobré kávě…italská kuchyně vám nabídne od každého trochu. Krása italské kuchyně ční v jednoduchosti. Jednotlivá jídla obvykle zahrnují jen několik ingrediencí. Italové věří, že k tomu, aby bylo jídlo chutné, nemusí obsahovat dlouhý seznam ingrediencí. Velmi dbají také na čerstvost ingrediencí, které používají. Většina italských obyvatel má dvou vlastní zahradu, kde si pěstují bylinky, koření, ovoce a zeleninu, které pak využívají ve své kuchyni. Jednou z nejoblíbenějších surovin, kterou používají, jsou rajčata.
Ty musí mít vždy čerstvé, jelikož seto velmi podepíše na výsledné chuti pokrmu. V severní Itálii jsou oblíbené suroviny vejce, lanýže, maso, zelenina. Kuchyně je zde lehká a jednoduchá na přípravu. Oblíbené pokrmy jsou například rizoto, polenta, fazolová polévka nebo těstoviny. Na jihu Itálie zase ochutnáte jídlo plné výrazných chutí. Hodně používají mořské plody, rajčatovou omáčku na těstoviny, bazalku, mozzarellu a spoustu bylinek. Střední Itálie je typická používáním kupáže olivových olejů. Milují zde steaky a obecně grilované maso. Dále zde můžete ochutnat vynikající lasagne bolognese, parmskou šunku a ručně dělané těstoviny.