Zdravá výživa se stala moderním trendem a oslovila již mnoho nadšenců nejen v naší zemi. Proudí k nám různé plodiny z téměř všech kontinentů světa, trh je nasycen makadamovými ořechy, papájou, mangem a spoustou dalších dobrot, ovšem neměli bychom zapomínat na to, že základním segmentem zdravé výživy jsou produkty z domácích zdrojů, zejména obiloviny. Zde převažuje pšenice, ječmen, žito a oves.
Z obilí, vypěstovaného v naší zeměpisné šířce, si denně nakupujeme různé druhy pečiva a mnohdy považujeme pekařskou profesi za samozřejmou. Má to ale jeden háček, pečivo je upečené možná poctivě, ale nevíme, z jakého zdroje. Proto se někteří lidé začali věnovat pečení vlastního chleba, dalamánků, rohlíků, housek a dalších druhů výrobků, a to z ověřených surovin, tedy přímo z celého obilného zrna.
Obilí si můžete opatřit poměrně snadno i ve velkém množství, např. 25 kg pytel žita vám přivezou přímo domů a vy si pak můžete podle potřeby umlít čerstvou mouku na ručním či elektrickém mlýnku, a péct pečivo ze surovin, jaké znáte. Má to zásadní výhodu v tom, že obilí je stále živé, plné enzymů a vitamínů, a mouka není nikde dlouhodobě skladována, takže je chléb skutečně čerstvý. A pečete si navíc pečivo celozrnné, plné důležitých živin, které v bílé mouce téměř nenajdete.
Skladování obilí v sáčcích na zip
Veškeré obiloviny, tedy celá obilná zrna rýže, pohanky, ovsa, žita či pšenice lze skladovat dlouhé měsíce, někdy i několik let. Podmínkou ovšem je mít vhodné prostředky. Výborně se k tomu hodí sáčky zip 2pack, tedy s uzavíracím jezdcem. Obilí nasypete do sáčku, odkud vytlačíte přebytečný vzduch, aby se snížil vliv oxidace, a lehce sáček uzavřete. Vložíte jej do temného regálu např. ve spíži, ve sklepě či v kuchyni a máte jistotu, že obilí uvnitř nenasákne okolní vlhkost ani prach či jiné nečistoty.